expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, July 23, 2010

Reserved

Tidak sangka kan? Manusia yang menangis bagai nak rak, meleleh air mata, meroyan sehari semalam kerana dipaksa masuk kawad pengakap peringkat sekolah mendaftar namanya untuk bertanding dalam pertandingan kawad peringkat daerah.

Nampak sangat memilih. Peringkat sekolah tak nak. Wakil sekolah nak pulak. Haish.

Tapi seperti kita semua sedia maklum. Amira tak reti berkawad-kawad nih. Even mereka pun risau, takut time 'perlahan jalan', aku meninggalkan skuad aku jauh ke belakang. Almaklumlah, langkah aku kan laju.

Namun Alhamdulillah, dapat jadi reserved. Sungguh, aku bersyukur walaupun tak jadi pengkawad tetap. Lagipun, aku ni ada darah gemuruh sikit. Bayangkan kalau lah aku masuk skuad tetap then tetiba aku menggelabah kat tengah-tengah padang kawad. Tak ke naya?

Cerita pasal kawad, latihan seperti biasa. Nama pun kawad. Memang memenatkan. Tapi Reserved tak boleh la kata penat, bukannya selalu berentap kat padang tu pun.

Buat makluman kalian, pertandingan akan berlangsung pada hari Selasa minggu hadapan.

Just around the corner, so supposedly, aku tak patut balik rumah kerana pastinya ada 'marching practice' kan?

Tapi oleh kerana dentist aku sangat pandai memilih tarikh, kebetulan appointment gigi aku jatuh pada hari Sabtu. Maka nak tak nak, wajib balik. Dr. Nora, I love you for this.

Tapi bagus jugak aku dapat balik. Homesick oh. Outing dibekukan. Minggu lepas tak balik. Tak pernah-pernah Amira tinggal kat asrama SAMBEST lebih dari seminggu. Memang culture shock betul. Alhamdulillah dapat balik minggu ni walaupun sekejap.

But still, rasa bersalah lah kat ahli skuad yang lain. Tapi nak buat camne. Gigi aku lebih penting dari segalanya.

Maaf ye skuad, tak hadir latihan 2 hari. Takpe takpe. Aku buat solat hajat kat rumah banyak-banyak kali doakan korang menang, okay?

Harap pembaca yang lain turut mendoakan kejayaan kami ye. HEHE.

Dan tolong doakan harap-harap Cikgu Wahdi tak drop aku dari skuad sudah. Penat-penat aku mengizinkan muka aku didedahkan ke sinaran UV semenjak dua menjak ni, kalau kena drop,, menangis tak berlagu!

*Updated. Pada pagi Ahad yang indah itu, aku pun bertolak untuk pulang ke asramaku yang tercinta. Tidak pernahnya aku pulang sebelum pukul 6 petang, namun pada hari itu aku telah memecahkan rekod. Mengagumkan, bukan?

And apa yang aku takuti, Alhamdulillah tak terjadi. Cikgu Wahdi tak drop aku dari skuad. syukran Ya Allah Namun, benda lain yang terjadi. Aku pulang silap timing. Kebetulan time aku arrive kat sekolah, skuad aku tengah didera pumping di tengah dataran. Maka secara automatiknya aku pun perlu terlibat sekali dalam penderaan fizikal itu. Malang sungguh.

Dan Alhamdulillah lagi sekali, skuad aku mendapat tempat pertama mengikut kategori KRS. Dan skuad bomba kategori GO & skuad pengakap kategori NGO sekolah aku pun turut menjuarai pertandingan mereka. Dan ketua platun terbaik turut diboloti oleh warga sekolah aku juga.

Aku sebagai Reserved, Alhamdulillah sekali lagi tak payah menggantikan sesiapa dari skuad tetap kerana mereka semua sihat walafiat belaka. Akan tetapi, kami berlima dari barisan Reserved ditugaskan menjadi jurukamera sementara. Bayangkan sorang pegang 5 kamera sekaligus! Tak menang tangan.

Okay pengajaran dari kisah ini ialah, tahun depan sekolah patut hantar 25 orang Reserved untuk jadi cameraman tak bergaji.

Saturday, July 10, 2010

Result?

Post ini dilakukan atas sebab,, *sila klik gambar untuk ulasan lebih lanjut


Oleh kerana aku ni bukan jenis yang suka menghampakan harapan orang, aku pun buat lah post yang bertajuk 'Result?' ini. HAHA

First clarification : Books make me fatigue.

Tengok buku pun boleh buat aku loya, apatah lagi ingin membacanya. Mungkin boleh muntah sebaldi kut. Okay itu hiperbola.

Want to know something?

I wrote a poem just days before PPT.

No high expectations please. My poem sounds horrible. But I still want to share it. Can I? blog sendiri pun nak mintak izin orang lain. pe daa

It sounded something like this;


I'm not Athirah who makes books as her friends
Nor am I Mardhiah who gets number one all the time
And obviously I'm not Zul as I haven't done any surgeries before

I'm just Amira
I drool during History
I hate learning Chemistry
I faint studying Biology

And yet how can you expect that I can sit for the exam?


It doesn't rhyme. I know.

Senang cerita, aku takde bekalkan sebarang weapon berkuasa tinggi pun untuk berperang di medan peperiksaan kali ni. Just berbekal doa, tawakkal, some efforts, and a little bit of knowledge, itu pun berkat stayup semalam sebelum peperiksaan.

Maka aku pun tak memberi harapan yang tinggi kepada keputusan yang bakal aku dapat. Usaha pun tak seberapa, takkan lah nak target tinggi melangit kut. Rasional la sikit.

Setelah berentap dalam perlawanan menahan kantuk malam-malam untuk ulangkaji, bertempur dalam medan peperiksaan, berhurah-hurah berjoli sakan cuti dua minggu, kini tiba masanya untuk aku menerima keputusan peperiksaan yang menggerunkan itu. Can you feel my heartbeat?

Stop it. Enough blabbering.

Frankly speaking, result aku biasa je. Tak segempak Zul mahupun sehebat Husainah sekalipun sefantastik Hanis Amalina. Just biasa.

But aku bersyukur sangat-sangat kepada Allah for this result. Alhamdulillah ada peningkatan dalam subjek SPM. But malangnya result SMA agak merudum ya anak-anak. Still, aku sangat gembira + teruja + seronok kerana aku betul-betul tak sangka or jangka yang aku boleh dapat result macam ni. Lihat usaha aku, aku tak rasa aku layak dapat keputusan sebegini. Maha pemurahnya Dia.

Namun persoalannya di sini, perlukah aku isytiharkan semua result aku?
Jawapannya, tidak.

Cukuplah sekadar anda tahu yang Addmath aku 40% nasib baik tak fail, Tauhid Feqah aku Jayyid and BAZ 1 aku pun Jayyid. See? I've said so. Result aku tak hebat mana.

Oleh kerana aku tak hebat, tak marvellous, tak fantastic or bombastic or gempak-tahap-dewa, maka tolonglah, tolong jangan sesekalipun membandingkan result aku dengan korang.

Aku tak suka. Serious aku tak suka.

Siapa makan cotton candy, dia yang terasa manisnya. :)

Siapa tak makan cotton candy, jangan nak mengada kata dia terasa manisnya okay.

Anyway seperti yang pernah aku tulis dalam buku ungu comel aku itu, mungkin Fitrah Jannah Farihah Afifah dan konco-konco mereka pernah membaca ayat ini kerana mereka pernah menceroboh buku aku itu suatu masa dahulu.

"Don't talk about my success, my failure is much more interesting."
- Anonymous

PPT is our past. PAT is our future. Learn from our past. Fight for our future. Ganbatte!