expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, September 5, 2010

Lemak berlebihan

Hidup tak selalunya indah. Tak semua lelaki dikurniakan badan tough tiga segi. Dan tak semua perempuan dikurniakan badan macam hour-glass. Masih ada yang di luar sana badan macam Pooh. Walaupun Pooh lebih comel daripada mereka.

Sebelum itu, mari kita lihat a short video clip tentang budak yang montel ini ;




Comel bukan?

Sangat comel, indeed. Budak-budak kalau gemuk memang comel.

Tapi bila remaja, susah. Wujudnya hormon mencintai-dicintai, tapi bila confess kat crush kita, awal-awal ditolak sebab katanya kite tak good-looking. Masa tu kita fikir 'kenapa kita tak jaga badan dari dulu ye'?

Bila dewasa, contoh nak apply kerja jadi model mungkin --- okay itu terlalu mustahil. Contoh nak jadi waiter. Kadang-kadang manager nak tarik customer, cari pekerja yang fit-fit, tak nak yang fat-fat. Masa tu kita fikir 'menyesal aku tak pergi gym dulu'.

Then bila tua, doktor diagnose ada diabetes, darah tinggi, obesity, sakit jantung. Badan pun macam paralysed, susah nak bergerak. Masa tu kita fikir 'kenapa aku tak jaga kesihatan dari dulu'?

When that happens, there's no use of regretting. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya.

Maka di sini, saya stresskan bahawa pemakanan sihat perlu kita amal dari sekarang. Dan rajin-rajinkanlah mengeluarkan toksik dari badan dengan cara bersenam. At least 3 times a week.

Btw, I've found this article yang for me, ia sangat menarik ;


Being Too Fat is Illegal in Japan Now
By David Nakamura

TOKYO, Japan — In Japan, being thin isn’t just the price you pay for fashion or social acceptance. It’s the law.

As the health care debate rages in the US, Tokyo lawmakers set a maximum waist size. 33" waist is the maximum now.


Jepun, negara yang terkenal dengan sumo-wrestlers itu, tidak sangka kan yang mereka boleh datang dengan idea sebegini. Tapi tak tahu lah kalau sumo-wrestlers tu terkecuali kan?

Akan tetapi, nak tanya sikit, tak salahkan bila kita gemuk?

Tak suka bila orang zaman sekarang set mind diorang bahawa gemuk itu hodoh. Gemuk itu menarik, tahu? ceh, tiru tajuk buku

Kadang-kadang kita memang ditakdirkan mempunyai badan yang agak besar daripada orang lain. Tetapi bukankah itu lebih bagus daripada menjadi orang Anorexia ataupun Bulimia? At least, kita dapat rasa nikmatnya makanan yang enak-enak. Bukan seperti mereka yang memuntahkan kembali makanan yang dah ditelan kerana nak kekal kurus. Patutnya kita bersyukur tau.

Dan satu lagi pesanan, being fat is not something to be laughed at. Sila take note.




Sangat bengang kan, tengok orang sebelah yang menggelakkan orang gemuk tu? Kalau ada remote control dari jauh untuk bukak ikatan seatbelt tu, dah lama aku tekan butang 'lerai seatbelt penumpang kiri'.

Benci benci benci.

For me, it is not funny. It is not even a joke. You are playing with a person's life there. Luckily orang tu hidup, kalau orang tu jatuh betul-betul macam mana?

And plus, he is your son. Won't you regret it later on?

Kembali kepada alam realiti. Fenomena kat sekolah, orang gemuk selalu kena ejek. Diketawakan. Kenapa bias sangat sampai nak diskriminasi kat golongan saiz XL? Mereka manusia jugak. Sama je korang dengan dia, still datang dari Nabi Adam dan Hawa. Apa korang datang dari alien planet lain ke?

Sekali baca post ni, rasa macam the writer sangat depressed of being fat kan? HAHA. But it is half true, I am fat. Although the depressed part is kinda false. Aku sebenarnya bersyukur dengan keadaan aku macam ni. In fact, I love the way I am. Saiz badan macam aku, senang tau nak cari baju.

Tapi aku tak janji lah yang aku tak akan belasah orang yang ejek aku gemuk, kan? HAHAHA kidding.

Sebenarnya sangat lawak bila aku kenang balik, dulu pernah bergaduh besar dengan seseorang just because dia ejek aku gemuk. So childish. Tapi nak buat macam mana, memang aku sensitif. Lepas hari dia ejek tu aku depresi gile, weekend tu aku timbang, turun 2 kilo! Wah, kalau boleh turun macam tu setiap minggu, aku tak kisah orang ejek aku every week. HAHA

Unfortunately, penurunan berat badan itu tidak kekal. Malah bertambah dari yang asal.

Namun kepada yang senasib dengan aku di luar sana, aku nak bagi korang satu video. You should give this alasan to everybody who asks, "why you're tummy is so big?"




But it surely won't work for guys. Sorry.

Tapi jangan risau because I have another alternative than giving excuses.

Which is ;




DIET!

Eat less, exercise more. Easy right?

Yeah, easy said. Not easy done.

HAHA

Aku rasa ini video diet paling realistik dan paling mudah. Because kita tak payah mogok makanan feveret during the 'diet period'. How about, give it a try?

Jadi monyet, makan pisang. Then gayut lama-lama dekat pokok gagang telefon. Bil bayar sendiri. Menarik kan? *i know, takde kaitan =.=

Dan tak payah nak risau pasal bakal pasangan because beauty is in the eye of the beholder. Pasti ada seseorang yang minat korang punya, jangan risau. Walaupun kuantitinya mungkin hanya 1 dalam 1 billion. Tapi lagi bagus ada dari takde kan?

Oh, forgot. This is an inspirational quote for all of you;


"I may be fat but you're ugly, and I can diet."
-Nur Amira

Sila cakap macam tu kalau masih ada orang ejek lagi, harap maklum. :)

No comments:

Post a Comment