expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, February 28, 2011

Saje simpul benda yang simple.

Pernah dengar orang kata :

Aim for the moon. Even if you fall, you will be among the stars.

Tapi lain bagi aku. Aku rasa :

Don't aim for the moon. Because if you fall, you will fall way down and it will hurt you terribly.

Di sini aku nak cerita pasal harapan.

Kadang-kadang manusia suka berimpian bercita-cita terlalu tinggi way far beyond their reach sedangkan dia tahu susah untuk menggapai benda tu. Memang takde perkara yang mustahil tapi possibility for that thing to happen cuma 1% sahaja. Namun masih tersimpan jauh di lubuk hati bahawa 'aku boleh lakukan!'

Itu memang seorang yang optimist. Aku salute dengan orang macam tu.

Tapi aku. Aku takde level of confidence yang setinggi itu. Aku tak suka diberi harapan dan aku tak suka menaruh harapan. Sebab aku penah rasa betapa sakitnya bila harapan tu tak tercapai.

Dalam masa yang sama aku tak suka dipandang tinggi dan juga tak suka dipandang rendah. Aku lagi senang kalau tak ada yang pandang. Biar aku kenali potensi diri aku sendiri.

Tapi hakikatnya, this is life. People judge.

Kalau kita participate dalam debat BA - syarahan BI - forum BM, orang akan kata "wow budak ni terer segala bahasa" Sedangkan orang tu cuma saje test2 masuk segala acara.

Kalau kita skor Addmaths subjek yang giga-susah tu, orang akan pandang tinggi seraya berkata "genius tahap khawarizmi do budak ni" Sedangkan mana tahu dia memang penah buat latihan yang sebijik dengan soalan exam, tu pasal skor.

Kalau kita yang tak pernah sertai acara lari 400 meter and then tetiba masuk, orang akan pandang rendah sambil mengomel "cukup stamina ke budak ni? boleh ke dia buat?" Sedangkan mungkin dia pernah lari sejauh 1500 meter dulu sebab kena kejar anjing liar dan dia tak semput pun.

But people judge on what they see. Diorang tak pernah cuba untuk mendalami personaliti seseorang itu.

Bila orang memberi harapan yang tinggi, kita akan mula menaruh harapan dan kalau harapan itu tak kesampaian, kita yang terluka. Kita yang merana. Bukan orang tu.

Kes macam ni dibaratkan seperti kita dihantar ke bulan oleh menteri dengan harapan dapat jadi rakyat Malaysia pertama yang berjaya menjejaki bulan kemudian roket pancit di tengah jalan kemudian kita jatuh menyembah bumi tapi masih terselamat dengan luka-luka yang tersemat utuh kat badan. Tapi bila kita terluka camtu, ada menteri yang hantar kita dulu tu yang rawat kita? Tak, doktor yang rawat. Orang lain yang akan sembuhkan.

Betul tak?

Jadi bagi aku tak perlu aim for the moon kalau stars tu pun far beyond our reach.

Sama macam kes bila kita suka seorang yang femes paling popular di sekolah, ketua segala pengawas, pelajar terbaik semua subjek, atlet sekolah, tahfiz lagi, anak orang kaya, berbudi pekerti, sopan etc.

Apa potensi kita sebagai seorang murid biasa yang tak pernah dikenali namanya, dengan muka yang tak lawa mana, suka gelak huha huha kuat-kuat, tak pernah participate dalam apa-apa event sekali pun, senang cerita orang paling pasif di sekolah, untuk disukai oleh pelajar hebat tersebut?

0.00000000000000000000000000000001%

Ada harapan tapi tipis.

Untuk aku, aku tak suka menaruh harapan yang tinggi untuk masa depan yang masih samar-samar. Lagi sanggup aku menghancurkan harapan tu sekarang sebelum dia membesar menjadi makin sukar untuk dilupuskan. Because future is unpredictable.

Andai kita dah berangan nak hidup dengan dia, siap dah rancang nanti kawen anak berapa sampaikan tengok lelaki lain pun dah takde perasaan. Nak lelaki tu je. Bila ditakdirkan lelaki tu kawen dengan orang lain, terus down. Menangis 7 hari 7 malam tak henti. Masa tu sape yang perlu dipersalahkan? Salah diri sendiri lah kerana menaruh harapan yang tinggi.

Tapi tak dinafikan memang miracles could happen.

Tup-tup mana tahu pelajar hebat tadi tu suka kat kita dalam diam (kalau ikut prinsip kontra boleh je terjadi).

Tapi kita tak payah la menaruh harapan yang tinggi dari awal.

Seperti biasa aku kata, let time do its role. Just go with the flow.

Kalau dah takdir, takde siapa boleh halang.

Sebenarnya nak cakap pasal persepsi aku terhadap 'aim for the moon' je last-last melalut pulak.

Ha betul la tu, aku suka simpul benda yang simple.

Saturday, February 5, 2011

Small things can lead to BIGGER things


Lost your pen --> No pen
No pen --> No notes
No notes --> No study
No study --> Fail
Fail --> No diploma
No diploma --> No work
No work --> No money
No money --> No food
No food --> You get skinny
You get skinny --> Then you get ugly
Ugly --> No love
No love --> No marriage
No marriage --> No children
No children --> Alone
Alone --> Depression
Depression --> Sickness
Sickness --> Death

Lesson: Don’t lose your pen, you will die.

Friday, February 4, 2011

Wajah SPM

Jika dulu aku berwajah sebegini ;



Sekarang aku berwajah sebegini ;



Lebih kuranglah.



Bila dah nak SPM ni, takde dah istilah pakai-bukak specs. Pakai hanya bila perlu, pakai bila masa belajar, pakai bila ade tayanganpakai bila nak usha orang. Takda.

Sekarang full-time specs on.

Ayuh tepuk tangan atas kemajuan.

Kekeke.

Ini nak cerita pasal pengalaman kali pertama 'melihat dunia dengan sejelas-jelasnya'.

Yang aku ingat, hari first masuk kelas. Masa pemilihan majlis tertinggi kelas. Ada lah budak perempuan yang calonkan aku jadi penolong kelas (mungkin kasihan kerana pacal yang hina ini tiada jawatan tsk tsk). Kemudian cikgu pun minta untuk aku berdiri serta memperkenalkan diri.

Gosh. Sumpah itu salah satu pengalaman ngeri yang tak boleh aku lupakan sampai bila-bila.

Berdiri. Dan dapat lihat semua manusia sejelas-jelasnya dengan wajah mereka yang pelbagai. Dulu time rabun tak pakai specs, buat oral takde hal sebab tak nampak pun audiencenya. Sekarang bila 'hijab' tu dah terbukak, rasa nak nangis tengok bola-bola mata yang terarah kat aku.

Aku jadi terketar lalu fidget. Bukan gedik cuma tak tahu nak buat reaksi apa.

Ya, kali pertama memakai specs secara berterusan setelah begitu lama pandangan kabur sememangnya menakutkan. Dulu bayang semua orang macam hantu je, badan gerak-gerak tapi takde muka. Ha, ambik kau sekarang nampak jelas semua muka hantunya.

Tapi itu hari first. Hari second dah maju. Dah pandai dah usha muka-muka orang yang aku tak pernah kenal sebelum ni. mungkin itu hikmah aku rabun. gatal sangat suka mengusha. haha

Alah, aku usha pun sebab nak kenal. Bukan nak berkenalan. *winkwink*

And then berbagai reaksi yang diterima bila dah mula pakai specs. Almaklumlah, dulu pakai specs time kat kelas masa belajar je. Tak ramai yang exposed dengan wajah berkaca mata aku. Maka mereka mengalami sedikit culture shock.

"Amira nampak lain."

Apa yang lainnya? Makin cantik? HAHAHA xD

"Amira nampak matanglah pakai specs."

Ya aku tahu. Aku memang matured. Busy womanlah katakan. Nak SPM. Kekeke

"Amira nampak skema."

=.=



Dan tidak kurang, ada yang mengatakan ;

"Amira nampak macam adik Form 1 tu lah."

Hesy Hesy Hesy. Baru tadi ada orang kata aku matured. Ni apa sama-samakan orang dengan budak junior ni. Orang senior okay. Senior. HAHA

Bila ayah aku, aku ulang -ayah aku datang nak visit aku kat sekolah. Aku pun pergilah ke kereta di mana tempat ayah aku berada. Lalu membuka pintu

"Lah Amira ke? Papa ingat siapa tadi. Nampak lain."

Papa, we bought this specs together. Takkan boleh lupa kot?

Dan Fatin yang turut di dalam kereta itu berkata : "Kenapa kau pakai specs. Betul, kau nampak macam orang lain. Cara kau jalan pun makin perlahan."

Jalan aku makin perlahan. Yayyy yang ini aku suka! HAHA

Begitu banyak feedbacks yang diterima. Kerana sepasang cermin mata. Yang menyumbang ke arah kematangan wajah seorang gadis yang bakal menghadapi SPM. Ecewah.

You nampak cool! Kata mereka kepada aku.


Hari tu masa kat gazebo, Jannah kata apa?

"Kau janganlah pakai cermin mata depan kitorang. Aku rasa macam tengah bercakap dengan budak Form 1 tu. Lepas ni aku nak kuatkuasakan kau tak boleh pakai cermin mata depan kitorang."

Nande? Kontra sangat ke muka aku pakai specs dengan tak pakai specs? HAHA

Anyway, sekarang aku dah biasa dah pakai specs Alhamdulillah. Takde dah nak fidget bila kena public speaking InsyaAllah. Ye lah, alah bisa tegal biasa kan?

Tapi sekarang kena jaga mata betul betul la sebab exposure kepada zina mata dah makin meluas. Tak nak kumpul dosa, kenalah ghaddul basyar. Tundukkan pandangan. Dan jalan laju-laju supaya takde lah dapat usha muka ajnabi masa kita berjalan melepasi orang-orang itu. See? How jalan laju contributes to kekurangan gejala sosial. kekeke

Akhir kata, terimalah dialog antara aku dengan adik sedara aku.

Dia : Kak Mira nampak lain lah malam ni.
Aku : Kenapa? Sebab Kak Mira pakai cermin mata eh?
Dia : Iye kot. Kenapa Kak Mira pakai cermin mata?
Aku : Sebab kalau tak, nanti Kak Mira tak nampak Nadhirah.
Dia : Oh, ni mesti sebab Kak Mira selalu baca buku kan?

Malangnya tak, Nadhirah. Nadhirah salah. Kak Mira pakai specs sebab selalu menghadap laptop. Wawawawaa

Wednesday, February 2, 2011

Tanpa khabar. Tanpa berita. Tanpa khabar berita.



Ya. Lebih sebulan aku menghilang tanpa sebarang notifikasi.

Rindu? Salahkan asrama aku yang dah memenjarakan aku tak benarkan aku balik rumah sedangkan rumah hanya sekangkang kera dari sekolah.

Just imagine, perasaan seseorang yang jarak rumahnya dengan asrama hanya 5 minit perjalanan tapi dia dikurung dan tak dibenarkan pulang ke rumah. Rasa macam nak terjun masuk dalam kaca televisyen pukul 7.30 malam hari Sabtu dan rompak pintu-suka-hati Doraemon.

Lepas tu, tak cukup sampai itu. Kat sekolah stress. Kerja rumah berlambak.

Duduk rumah takde pulak aku runsing pasal perkara remeh macam tu. Ni yang rasa nak drop sekolah terus menikah ni.

Then, Amal Islami makin menghampiri. Aku pacal yang hina ini alkisahnya diharap dapat mewakili firqah dalam pertandingan Debat BI. Ya, English Debate. Sekarang masalahnya macam mana aku nak berdebate? Tah la English tu bukan bahasa ibunda aku apatah lagi bahasa ayahanda aku. Tapi yang itu tak perlu risau, aku dah finish setel semua kat sekolah.

Aku sebagai satu-satunya Form 5 dalam kalangan 4 orang wakil telah menggunakan kuasa veto untuk mengarahkan adik-adik berentap sebagai barisan pendebat utama manakala diri ini menjadi simpanan. HAHAHA. Dasar kakak tak guna.

Bukan apa. Aku memang tak reti nak cakap English spontan. Mungkin oral boleh la kot, sebab oral tu dah ada text. Cuma perlu hafal. Tapi bab spontan-spontan memang aku tak boleh handle sebab aku ada kadar kenervousan yang tinggi. Melainkan kalau korang nak tengok aku menangis melalak masa pertandingan lantas berguling di lantai, then suruh la aku jadi pendebat utama.

Sebab aku tahu potensi diri aku, aku tahu aku tak hebat macam orang lain. 3 adik tu pun InsyaAllah kemahiran diorang lagi tinggi dari aku. Bila berdiskusi dengan Wan Farah dengan 2 lelaki tu rasa macam aku ni orang Melayu yang sesat kat London, pegawai British datang interrogate, aku terkulat lalu termangu sendirian. Faham tu faham tapi nak balas balik, memang tak boleh balas guna bahasa diorang la. Aku cakap pakai bahasa Melayu je.

Malaysia patut berbangga kerana ada rakyat seperti aku yang memartabatkan bahasa ibunda.

Lepas tu ada konflik pulak kat sekolah. Gosip-gosip hangat mula tersebar luas di pelosok bangunan akademik.

Aku tak faham betul.

Kalau seorang lelaki dan seorang perempuan meminati benda yang sama, bermakna mereka suka satu sama lain ke?

Kalau seorang lelaki dan seorang perempuan mempunyai kelajuan kaki yang sama, bermakna mereka match made in heaven ke?

Kalau seorang lelaki dan seorang perempuan memegang jawatan yang sama, bermakna mereka saling melengkapi ke?

Kalau seorang lelaki dan seorang perempuan mempunyai nama yang hampir sama, bermakna jodoh mereka memang dah tercatat di Luh Mahfuz ke?

Kalau seorang lelaki dan seorang perempuan kebetulan berada di tempat yang sama pada waktu yang sama, bermakna mereka pasangan sejati sepadan sejoli ke?

Tidak kan?

So, stop. Aku tak nak kalau satu hari nanti aku betul-betul terjebak dengan cinta remaja kebenda tah tah yang berkaitan dengan jiwa dan perasaan ni. Sebab sekarang belum tiba masanya. Aku nak SPM. Aku kena fokus. Aku nak biasiswa. Aku tak nak susahkan ayah aku.

Jodoh atau cinta belakang cerita.

Kalau dah jodoh takkan ke mana. Biar si dia nun di Korea sana atau di India sana atau di London sana, kalau dah tercatat kat Luh Mahfuz yang dia jodoh kita maksudnya come hell or high water kita tetap akan bersama dengan dia. Tak kat dunia, mungkin kat akhirat. Sebab kita dengan pasangan kita ada satu magnetic attraction yang sangat kuat cuma buat masa sekarang mungkin masih terhijab. Jadi tak perlu ejek-ejek atau kenen-kenen atau kacau-kacau, sebab our missing puzzle piece is just right there. Cuma masanya belum kena untuk kita berjumpa.

So, let time do its role. Just go with the flow.

Lagi satu konflik, ada orang muka cam aku? HAHA

First hari tu Cikgu Raouf kata ada kakak alumni tahun lepas-lepas dulu muka macam aku.

Then second ade lagi sorang pulak budak junior Form 1 yang dikatakan muka macam aku. (Yang 2nd ni ramai yang sokong)

Ceh, and I thought my face was unique. HAHA

Tah la nama common, sebut 'Amira' InsyaAllah 10 kepala akan terteleng. Sekarang muka pun common? Aduss. Kita ni share genetic yang sama ke? Mungkin teori Bio pun tidak dapat membantu dalam kondisi sebegini.

Tapi jangan risau ye klon-klon yang muka macam aku tu, sebab aku yang memandang pun rasa korang cantik. ini dikira memuji diri sendiri ke? wakaka

Itu je kot konflik yang dapat disenaraikan. Yang tak tersenarai kita lupakan. Usah kenang perkara yang sudah berlalu.

Dan konklusi yang dapat aku buat berdasarkan pengalaman di sekolah pada tahun ini ialah : Tender Dewan Makan tahun ni sedap!

Itu je kot satu-satunya sebab kenapa aku masih dapat bertahan tinggal kat asrama.