expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, June 19, 2012

Wondergirl





She is called wondergirl. Because she had made wonders in my life.



Cik Rasyidah Mohd Kamal, kite rasa post ni macam akan jadi jiwang tapi tak kira. Baca sampai habis. Dan pastikan anda menangis. Ini satu arahan.


Pertama sekali, tentang perang. Takde maknanya perang habis hanya dengan cara poskan barang tebusan melalui panglima perang lain. Keropok lekor tu tetap kite akan terima (sebab nenek kite ajar, rezeki jangan ditolak) tapi syidoh tetap hutang dengan kite. A cooking session with your mother and grandmother. Hutang tetap hutang. Cesss tak sempat lagi kaki kite nak jejak ganu, syidoh nak angkat kaki pergi jordan pulak.


Kedua, tentang janji-janji manis yang ditaburkan heh. Awal-awal dulu, konon janji tak nak tubik DQ. Pastu janji kata pas cuti sem, sure balik DQ. Last-last? Malas la nak ulas. Syidoh sendiri tahu.


Geram, tahu tak?


Tapi memandangkan Allah dah memberi kite akal yang waras, kesabaran yang jitu, kerasionalan yang mantap,, kite peram rasa geram tu. Dan cuba lahirkan rasa redha. Sebab Allah yang tentukan semua ni. Dan Dia sememangnya sebaik-baik Penentu. Walaupun rasa terkejut tapi well,, life is a secret kan?


Sudah tersurat di luh mahfuz yang syidoh bakal meneruskan kembara ilmu di bumi Jordan. *perghh ayat novel :P


Okay, sudah-sudah ayat berbunga. Kite yang menaip pun rasa loya tekak. -_-


Now straight to the point, kite nak mintak maaf atas segala salah silap yang telah kite lakukan. Kalau penah buat syidoh terasa ke tersentap ke terbeban ke or any ter-ter negative yang lain. Kite mintak maaf dari hujung tudung labuh sampai ke hujung stokin. *bayangkan kite tengah menunduk ke tanah dengan penuh tawadhu':O* Walaupun kite tahu kite seorang kawan yang baik serta bersopan santun malah beriman dan beramal soleh, tapi well fitrah manusia. Kalau tak kite yang buat silap, mungkin syidoh yang terlebih sensitif. HAHA


And pasal Cloud 9. Kira halal la ek? Itu kira jihad harta la. Korbankan sedikit wang poket untuk menjamin kelangsungan ukhuwah antara dua sahabat. kehkeh





Friends make our life colourful.





Dan terima kasih. Sebab dah mewarna-warnikan hidup kite. Kalau syidoh takde, tak wujud la kaler hijau dengan kuning. Sebab syidoh je kawan kite yang Brazilian. Ngehngeh Ronaldah, jangan marah ye? *wink*


Syukran jugak sebab dah menjadi saksi penumpahan air mata yang dramatik saban hari. Syukran sebab banyak memberi kata semangat pada saat diri mula futur. Syukran sebab sudi call jabatan quran untuk menenangkan hati. Syukran sebab dah ajar cara mudah memasak pakai toaster. Syukran sebab bagi meng'ampaian'kan bilik. Syukran sebab sudi menadah telinga mendengar rungutan serta bebelan serta idea-idea pelik yang entah camne muncul. Syukran sebab banyak memujuk bila banjir walaupun kite tak suka dipujuk. Syukran sebab sudi beli keropok lekor setiap kali cuti. Syukran sebab tasmi' kite walaupun kite baca gagap dan tak masyi. Syukran sebab sabar dengan kerenah kite yang suka mengenakan orang. Syukran atas segalanya.


Kalau kite tak bersyukur sebab dapat kawan yang baik serta sabar cam syidoh ni, tak tau la nak kata apa.


Dalam hadis riwayat Bukhari, Muslim, Ibnu Majah dll ada menceritakan tentang tujuh golongan manusia yang dilindungi Allah pada hari yang tidak ada perlindungan selain daripada perlindungan-Nya.

Dan salah satu daripadanya ialah : dua orang yang berkasih sayang kerana Allah, mereka berkumpul dan berpisah kerana cinta kepada Allah.

Dan harapnya moga-moga pertemuan singkat yang tak sampai 6 bulan ni, dapat menggolongkan kita dalam kalangan manusia tersebut.




Dan pesanan sebelum anda ke Jordan.

Jaga diri baik-baik. Tuntut ilmu banyak-banyak. Kalau tersangkut dengan mamat arab mana ke, tunggu balik Malaysia baru kawen. Kite nak jugak merasa nasi minyak syidoh. Ataupun syidoh boleh hidang kopok je time kenduri nanti? Ngehngeh

Pastu, beli baju sejuk banyak-banyak. Syidoh tu tah la resdung, hidung sensitip. Tak pasal-pasal asyik selsema nanti waktu musim sejuk. Kesejukan angin yang dibawa oleh kipas masjid waktu subuh pun syidoh tak tahan, tak tau la camne syidoh nak tahan waktu musim salji nanti. :P

Oh ye, jangan lupa. Amek sanad kat sana. Manfaatkan masa yang Allah pinjam sementara berada kat bumi barakah yang terkandung seribu satu ilmu tu. Berguru lah dengan sheikh-sheikh kat sana, pastu post banyak-banyak ilmu yang diperoleh kat blog. Kan erti hidup pada memberi?

And jangan lupa doakan kite and sahabat seperjuangan yang lain. Walau terpisah beribu batu, doa tetap boleh connect people kan? Doakan kite kuat untuk survive kat DQ dan berjaya khatam Al-Quran inside out. Doakan kite jadi masyi and dapat masuk musabaqah tahun depan. Doakan bila kite tengok cermin, pantulan yang kite nampak ialah Al-Quran. Sebab kite nak jadi Al-Quran bergerak. Di samping menjadi dentist yang hebat serta tauke kedai candy terfemes di dunia. :)

Itu semua taklifat yang kite bagi kat syidoh dan moga syidoh dapat jalankan semua tu dengan baik. Ingat! Yang paling penting doakan tau. ^^





Janji?



Syidoh patut berasa terharu kerana kite telah membuat satu post khas untuk syidoh kerana jarang sekali seseorang individu itu dapat melakar nama dalam blog kite tanpa bayaran. HAHA


Actually kite saje luahkan semuanya through tulisan dalam blog. Sebab kite takut kalau call,, terlebih feeling. Jadi, Syidoh jangan cuba nak call. Runtuh kemachoan kite nanti.


Nanti bila syidoh dah takde kat Malaysia, bila ade kesempatan, skype la. Tapi tokse video call. Kite malu wajah kite ditatap lama-lama.wakaka :P


Anyway, bila kena depart ke Jordan, inform tau. Kalau ada rezeki, nak jugak kite mengiringi syidoh kat airport. Di samping memborong lolipop yang beraneka macam kat airport tu. And kalau tetibe ayah kite kena fly pergi Jordan ke, kalau ade rezeki, nanti kite cuba seludup masuk bahagian kargo. ;)







"True friendship is when two friends can walk in different directions, yet remain side by side."

:)

No comments:

Post a Comment